Aktualności

Folia spożywcza – pakowanie i przechowywanie żywności w gastronomii

Folia spożywcza – pakowanie i przechowywanie żywności w gastronomiiPakowanie i przechowywanie żywności to jeden z podstawowych elementów gastronomii. Odpowiednie przeprowadzenie tych procesów gwarantuje zachowanie walorów smakowych i odżywczych produktów. Zabezpiecza także przed ponoszeniem strat w wyniku niewłaściwego magazynowania.

Gastronomia i przechowywanie produktów

Gastronomia rządzi się swoimi określonymi prawami, jeśli chodzi o odpowiednie i efektywne przechowywanie produktów. I choć sposób magazynowania różni się w zależności od określonego typu żywności, ogólne zasady można sprowadzić do kilku najważniejszych reguł. Wśród nich warto wymienić nieprzechowywanie żywności nadpsutej razem ze świeżą, nietrzymanie w jednym miejscu produktów nieprzetworzonych (np. mięsa) z tymi przygotowanymi już do spożycia, czy obowiązek magazynowania produktów świeżych w zamkniętych, szczelnych i przeznaczonych do tego celu pojemnikach. W co zatem najlepiej zapakować świeżą żywność?

Folia do pakowania próżniowego żywności

Odpowiednie zapakowanie żywności to gwarancja utrzymania jej na wysokim poziomie. Świetnym rozwiązaniem to umożliwiającym jest pakowanie próżniowe, do którego niezbędne są folia do pakowania próżniowego żywności oraz pakowarka próżniowa. W wyniku procesu pakowania, odsysane jest z opakowania powietrze, co wstrzymuje postępowanie procesów związanych z psuciem się produktu. Dalsze przechowywanie nie wymaga zatem użycia żadnych środków konserwujących czy pasteryzacji. Zalety pakowania próżniowego w folię to także łatwość przechowywania żywności w estetycznych, przezroczystych opakowaniach, dzięki którym nietrudno kontrolować jej stan, a także oszczędność miejsca – po odessaniu powietrza opakowanie ściśle przylega do produktu. Jak podkreślają producenci i właściciele gastronomii, to jeden z tańszych i efektywniejszych sposób przechowywania żywności.

Jakie rodzaje opakowań foliowych można wykorzystać w gastronomii?

W gastronomii oprócz wspomnianej folii do pakowania próżniowego świetnie sprawdzą się także inne rodzaje folii do pakowania żywności. Będą to woreczki strunowe, woreczki do zamrażania, folia stretch do pakowania żywności czy różnego rodzaju worki foliowe. W tych ostatnich idealnie przechowywać można produkty suche, a folia stretch posłużyć może do pakowania kanapek czy przykrycia półmisków. Folia termokurczliwa pozwoli na ochronę pieczywa i ciast. Woreczki do mrożenia sprawdzą się przy zamrażaniu pokrojonych warzyw i owoców, a także mięsa i ryb.

Opakowania foliowe w gastronomii – wymagania

Wszystkie typy folii spożywczej przeznaczonej do kontaktu żywnością muszą posiadać odpowiednie atesty i spełniać rygorystyczne normy. Każda tego typu folia musi posiadać atest PZH oraz certyfikaty dopuszczające ją do kontaktu z produktami spożywczymi. Obowiązkowe dla tego typu produktów jest także spełnienie wymagań określonych w Rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Opakowania do kontaktu z żywnością muszą posiadać również oznakowanie CE, potwierdzające zgodność z przepisami prawa UE. Różnego rodzaju opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością warto kupować jedynie u sprawdzonych dostawców.

Projekt i realizacja: