Stretch spożywczy – jakie ma właściwości?
Stretch spożywczy, czyli folia stretch, zwana również folią spożywczą, jest produktem najczęściej stosowanym do pakowania jedzenia oraz wyrobów garmażeryjnych. To bardzo rozciągliwy materiał, który łatwo dopasowuje się do konkretnego kształtu. Niektóre rodzaje folii mogą rozciągać się nawet sześciokrotnie.
Spis treści:
- Folia spożywcza – rodzaje
- Stretch spożywczy – właściwości i zastosowanie
- Folia spożywcza w przemyśle spożywczym
- Niecodzienne zastosowania folii spożywczej – rozwijanie motoryki małej
- Stretch spożywczy – inne praktyczne funkcje
Folia spożywcza – rodzaje
Aby osiągnąć pożądane właściwości, do produkcji folii stosuje się surowiec zwany LLDPE (liniowy polietylen o niskiej gęstości). Stretch folia dzieli się najczęściej na trzy rodzaje. Producenci wyróżniają: ręczną, maszynową i jumbo. Pierwsza kategoria to rodzaj folii nakładany ręcznie lub za pomocą dyspenserów przez pracowników danego przedsiębiorstwa. Stosowana jest na mniejszą skalę, jej grubość osiąga maksymalnie 20 mikronów. Folia maszynowa przeznaczona jest do paletyzacji i jest stosowana w dużych przedsiębiorstwach. Nakładana jest za pomocą owijarek automatycznych. Wersja jumbo jest produktem wielowarstwowym. Często jest poddawana dalszej obróbce (konfekcjonowaniu) na folię ręczną, bądź maszynową.
Stretch spożywczy – właściwości i zastosowanie
Folia z polietylenu posiada trzy różne stopnie rozciągliwości. W wersji standardowej materiał rozciąga się ok, 120-150%, w wersji power nawet do 250%, natomiast w wariancie super power aż 350%. Do produkcji folii niezbędne są zaawansowane technologicznie maszyny, które sprawiają, że produkt końcowy jest termoplastyczny, rozciągliwy, transparentny oraz odporny na uszkodzenia mechaniczne. Stretch spożywczy nawija się zazwyczaj na tekturową tuleję, która jest gotowa do użycia. Na rynku odnaleźć można również worki foliowe do kontaktu z żywnością, które wykorzystuje się głównie w transporcie. Pomimo cienkiego tworzywa, folia jest bardzo wytrzymała, dlatego stosuje się ją w firmach logistycznych i spedycyjnych.
Stretch spożywczy jest tworzywem uniwersalnym, dlatego znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Ceniona jest za swoje właściwości, które sprawiają, że transport towarów jest odpowiednio zabezpieczony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Folia spożywcza w przemyśle spożywczym
- do zabezpieczania potraw przed wyschnięciem oraz niwelowaniem zapachu z lodówki,
- pozwala dłużej zachować świeżość potraw, warzyw oraz owoców,
- można w niej gotować domowe wędliny,
- piec w piekarniku, dzięki czemu więcej witamin zostaje w potrawie,
- owijać kanapki, przekąski, suchy prowiant,
- folia zabezpiecza przed dostępem powietrza podczas produkcji domowych zakwasów, np. buraczanego czy żuru.
Niecodzienne zastosowania folii spożywczej – rozwijanie motoryki małej
Zapytacie, co ma wspólnego folia (nomen omen) z rozwijaniem sprawności dłoni? Otóż stretch spożywczy świetnie nadaje się do malowania. Można puścić wodze fantazji, wybornie bawiąc się z dzieckiem albo przyjaciółmi. Dodatkowym atutem jest to, że mamy do czynienia z folią spożywczą, zatem bezpieczniejszą niż inne jej rodzaje. Folię należy rozwinąć między drzewami albo słupkami (może to być też stolik, odwrócony do góry nogami) i powierzchnia do malowania farbami gotowa! Można używać pędzla albo palców. Ponadto jest to zabawa sensoryczna, która angażuje wiele zmysłów i pozwala na kontakt z różnymi bodźcami.
Stretch spożywczy – inne praktyczne funkcje
- nie przepuszcza wilgoci, dlatego można nią owinąć zapałki, elektroniczne przedmioty i tym podobne,
- zabezpieczyć stoły i inne meble, podczas rysowania,
- osłonić puszkę z farbą,
- owinąć powierzchnię, której nie chcemy pobrudzić,
- podczas pierwszej fazy kiełkowania nasion, okrywa się nią doniczkę, żeby stworzyć optymalne warunki wzrostu.