Aktualności

Worki foliowe do kontaktu z żywnością – z czego powinny być wykonane?

Woreczki foliowe spożywcze znajdują zastosowanie zarówno w handlu, punktach gastronomicznych oraz w warunkach domowych do przechowywania żywności.  Dzięki zastosowanemu materiałowi, produkt końcowy jest niezwykle szczelny, dlatego chroni żywność przed drobnoustrojami. 

Worki na żywność – zrównoważona produkcja

Worki foliowe do kontaktu z żywnością produkowane są na dwa sposoby. Do ich produkcji używa się tworzyw sztucznych: polietylenu, polipropylenu, kopolimerów i dodatków. Najczęściej producenci topią granulat polietylenu w wysokiej temperaturze, która wynosi zazwyczaj ok. 240°C. Następnie roztopiony granulat poddawany jest dalszej obróbce, podczas której wydmuchuje się go ku górze w postaci rękawa. Co więcej, otrzymaną folię schładza się za pomocą powietrza, a walce produkcyjne spłaszczają powstały rękaw. Następnie używa się przyrządu tnącego, które przecina folię na fragmenty o podanych parametrach. Całość zostaje nawinięta na belkę, która mieści ponad 30 tysięcy worków foliowych. Kolejnym etapem jest wykonanie nadruków. Po wtłoczeniu określonego wzoru całość jest zgrzewana i ponownie nawijana na belkę. Worki mogą zostać również wyposażone w uchwyty, jednak wymaga to zastosowania dodatkowych matryc wycinających. 

Druga metoda polega na przetłaczaniu roztopionego tworzywa przez szczelinę. Sposób ten pozwala na uzyskanie bardziej elastycznych worków, które wykazują większą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Niestety technika ta jest dużo droższa. 

Z czego powinny być wykonane worki do żywności?

Materiał, z którego wykonano worki foliowe musi spełniać szereg wymogów. To ważne, ponieważ folia będzie mieć styczność z produktami spożywczymi, musi więc być w pełni bezpieczna. Woreczki na żywność muszą przede wszystkim posiadać atest PZH do kontaktu z żywnością. Ponadto produkty rozprowadzane na terenie UE powinny spełniać wymogi określone w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. W zależności od wykorzystania, worek foliowy może być oznaczony jako:

  •          Worek PA/PE. 
  •          Worek moletowany (strukturalny). 
  •          Worek termokurczliwy. 

 

Worki foliowe do pakowania to produkty uniwersalne, które sprawdzają się w wielu branżach. Worki na jedzenie muszą posiadać odpowiednie atesty, aby były bezpieczne dla ludzi. Już sam proces produkcji musi być przeprowadzony w odpowiednich warunkach, aby nie doszło do zanieczyszczenia tworzywa. 

Projekt i realizacja: